AĞRI BANDI NEDİR?

Kinesiotape bantlama yöntemi


ortalama 25 yıldır spor yaralanmaları, ağrı tedavisi ve fizik tedavi alanında kullanılmaktadır. Kinesiotape yöntemi vücutta kas ve eklemleri destekleyerek vücudun doğal iyileşme mekanizmasını hızlandırır.


Bantlama yöntemi özellikle sportif yaralanmaları, ortopedik ve nörolojik hastalıkları tedavi etmek için uygulanır. Kinesiotape uygulamaları egzersiz yapmaktan hoşlanmayan, egzersiz yapmaya zaman bulamayan ya da uzun süreli tedavilere vakti olmayan ve ağrı çeken kişiler için uygun bir alternatiftir.


Kinesiotape yöntemi temel olarak sinir sistemi, kas iskelet sistemi ve dolaşım sistemi üzerinde etki etmektedir. Hafif, yapışkan, elastik özeliğe sahip olması ve derinin özeliğine yakın yapıda olması nedeni ile diğer bantlardan farklıdır. Kinesiptape bandı günlerce problem çıkarmadan kullanılır ve uygulandığı vücut ısısına göre aktive olur.


Ağrı bandı (kinesiotape) tedavisinin faydaları


Kinesiotape bantlama yöntemi ağrılı kasın üzerine uzun bir bantlama işlemidir. Uygulanan bölgedeki kasın fasyasına etki ederek vücut sıvı akışını düzenler ve bu şekilde ağrıyı rahatlatacak, ödeme ve kan birikmesine etki edecek inhibitörleri bant uygulaması yapılan bölgeye gönderir.


Bant yapısı sayesinde kas ve ekleme destek sağlar, ağrıyı azaltır, ağrıyan bölgenin fonksiyonunu ve hareket açıklığını arttırır. Özellikle sabah yorgunluğu, halsizlik ve yaygın ağrı ile seyreden kas romatizmalarında faydalıdır. Kasların çok fazla kasılmasını ve gerilmesini önler. Kan ve lenf dolaşımını arttırır ve ödem oluşmasını azaltır.


Ağrı bandı (kinesiotape) tedavisi uygulanan hastalıklar ve vücut bölgeleri


Ağrı bandı uygulanan hastalıklar


Ağrı bandı tedavisi genellikle siportif ve ortopedik yaralanmalar da uygulanır.


  1. Ağrı bandı hangi omuz hastalıkları için kullanılır? : İmpengement sendromu (donuk omuz), omuzda yaygın ağrı, omuz bölgesi kırıkları ve tendinit tedavilerinde uygulanır.
  2. Ağrı bandı hangi dirsek hastalıkları için kullanılır? : Tenisçi dirseği (lateral epikondilit), golfçü dirseği (medial epikondilit) tedavilerinde ağrı bandı uygulanabilir.
  3. Ağrı bandı hangi el ve el bileği hastalıkları için kullanılır? : Kırıklar, sinir yaralanmaları, tendon yaralanmaları ve tendinit tedavilerinde ağrı bandı uygulanabilir.
  4. Ağrı bandı hangi kalça hastalıkları için kullanılır? : Tendinitte, kas ağrılarında, kalça çıkığında, kalça kırıkları tedavilerinde ağrı bandı uygulanabilir.
  5. Ağrı bandı hangi diz hastalıkları için kullanılır? : Menisküs yaralanması, çapraz bağ yaralanmaları, diz kapağı kayması ve dizin benzeri rahatsızlıkları, diz bölgesi kırıkları, huzursuz bacak sendromu, lenf ödem gibi dizin hareketlerini kısıtlayan durumunda ağrı bandı tedavisi uygulanabilir.
  6. Ağrı bandı hangi ayak ve ayak bileği hastalıklarında kullanılır? : Düşük ayak, düz tabanlık, aşil tendinit, topuk dikeni, bağ yaralanmalarında ve sinir yaralanmalarının tedavilerinde ağrı bandı yöntemi uygulanabilir.
  7. Ağrı bandı hangi omurga hastalıklarında kullanılır? : Bel fıtığı (lomber disk hernisi), boyun fıtığı (servikal disk hernisi), omurga eğriliği (skolyoz), sırt ağrılarında, bel tutulması, boyun tutulması tedavilerinde ağrı bandı uygulanabilir.


Sonuç olarak, kinesiotape ağrının azaltılmasında, baş ağrıları ve kulak çınlamalarında, kas eklem gibi vücut fonksiyonlarının desteklenmesinde ve kas gücünün daha iyi kullanılması için uygulanmaktadır.


Kinesiotape (ağrı bandı) tedavisinin yan etkileri


Kinesiotape bantlama yönteminin cilt alerjisi haricinde herhangi bir yan etkisi yoktur. Cilt alerjisi de çok fazla görülmez.


Ağrı bandı uygulamasının sakıncalı olduğu durumlar


Ağrı bandı (kinesiotape) tedavisi bazı durumlarda sakıncalıdır.


  1. Geniş ve ciddi yaralanma durumlarında ağrı bandı uygulanmamalıdır.
  2. Enfeksiyon riski taşıyan açık yaralarda ağrı bandı tedavisi uygulanmaz.
  3. Alerjik bünyeli kişilerde ağrı bandı tedavisi test edilmeden uygulanmamalıdır.
  4. Derin ve trombozu şüphesi olan kişilerde ağrı bandı tedavisi uygulanmaz.
  5. Gebelik döneminde ve çocukluk döneminde karın üzerine, boyun ve sırt gibi otonom sinirler üzerine ağrı bandı tedavi uygulanmaz.


Ağrı bandı (kinesiotape) yöntemini uygulamadan önce dikkat!!


Kinesiotape tedavisini uygulayan kişinin insan anatomisini, kas iskelet sistemi hastalıklarını ve kinesiotape uygulama tekniklerini bilmesi zorunludur. Hatalı uygulamalar yan etkilere veya uygulamanın faydalı olmamasına neden olabilir.


Ağrı bandı tedavisinin faydası nedir

Ağrı bandı tedavisinin faydası nedir


Ağrı bandı tedavisi uygulanabilen hastalıklar ile ilgili benzer yazılar


  1. Donuk omuz nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  2. Tenisçi dirseği nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  3. Tendon iltihabı nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  4. Düşük ayak nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  5. Kas yırtılması nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  6. Bel fıtığı nedenleri, belirtileri ve tedavisi
  7. Boyun tutulması nedenleri, belirtileri ve tedavisi